Facilitate

Well before the onset of the pandemic and the rise of remote working, Splunk – a leading provider that produces software for searching, monitoring, and analyzing machine-generated big data approached Facilitate with a novel idea. It centred on the goal to create a new, dynamic EMEA Head Quarters that would redefine the purpose and configuration of space.

Growing quickly, Splunk saw an opportunity to maintain productivity, culture and belonging while driving a new strategy for its London office in the same Paddington canal location as their original London HQ. This dynamic workplace would exist where the talent and customers were and, as the teams in this location grew a new EMEA head quarters would be required to service key customers and talent throughout Europe.

Key Take Away’s

  1. Splunk saw an opportunity to again test their workplace strategy in London following successful Facilitate projects in Tokyo, Sydney, Singapore, Boulder, Plano, Toronto and Seattle
  2. Bringing teams together to collaborate and innovate how and when they needed. The space includes a variety of work settings and ample flexibility for staff, guest, visitor and customer interactions.
  3. Areas match flow and needs with zones for various levels of concentration and teamwork.

The Dynamic Workplace

Splunk’s new London HQ is located on 3 floors of Paddington’s iconic Brunel Building which was created as a continuation and a blueprint for transforming its physical space around the world.

At its core this would support employees to collaborate and ideate, while maintaining independence and offering space of alternative settings when required.

Facilitate embarked on a discovery & programming process to learn about Splunk’s different London user groups. Surveys and workshops conducted with various business units guided the workplace design. This resulted in a workplace that accommodates the nuances of exoskeleton building, microcultures and unique Splunk workflows while maintaining a core that supports all types of needs.

Designed to Drive Behaviours

Facilitate’s lessons learned approach was applied to provide an in-depth understanding of workplace performance. The team also defined how goals could be met through physical, digital and social solutions to create key zones such as UX, Training, Tech Stop, Library, Pub, Cafeteria, Video Wall and Staircase Atrium.

Relationships and team bonding are highly valued at Splunk. Customised, semi-enclosed zones have been created as a “home base” for teams to scrum and connect. These drive collaboration and innovation. Located in different areas of the floorplates, and tied together by design elements, they replace traditional assigned departmental seating.

In addition, overlapping neighbourhoods, transition spaces and “bump” areas drive communication and encourage departmental interaction.

Effective Zones

Feature areas such and the pub or tech stop are equipped with the tools and technology to support individual and collaborative work. Spaces support workflow or project needs, rather than traditional departmental separations. Client focus zones merge seamlessly into shared drop zones whilst still maintaining key security separation which is a core of what Splunk strives for.

From social, collaborative café-like environments to “deep-work” zones, the design strives to create a spectrum of spaces for employees, visitors and customers to explore. The central staircase incorporates a variety of meeting rooms and alternative work areas such as lounge seating and bar seating whilst providing the ability to host extensive all hand events.